Liefde en tijden van eenzaamheid

De film ‘Amour’ van Michael Haneke en het boek ‘Stoner’ van John Williams hebben iets gemeenschappelijk wat in deze emotijden schaars is en op mij diepe indruk maakt. Ze zijn genadeloos en realistisch, vol van liefde en tijdloos, ‘van alle tijden’. Ze gaan over liefde en tijden van eenzaamheid.

‘Amour’ en ‘Stoner’ gaan ook over ouder worden, over dat wat onafwendbaar is in het leven, over de balans opmaken en het vinden van een eigen weg in waardigheid. In de genadeloosheid waarmee regisseur en schrijver de liefde benaderen wisselen passie en compassie elkaar af en ervaar ik als kijker/ lezer de genade van de liefde en de dankbaarheid voor het bestaan.

De levenspijn wordt nergens uitgevent en dat vind ik zo’n verademing. Het is zoals het is en daar verhouden deze mensen zich mee. Boek en film worden door alle lijden heen gedragen door de ontspanning, vreugde en lichtheid van het samenzijn in liefde.

Jordan Mainzer in The Huffington Post noemde ‘Amour’ niet deprimerend en de beste film om met je geliefde heen te gaan op Valentijnsdag.