Deeltijdpensioen biedt meer mogelijkheden

De nieuwe plannen van demissionair minister Kamp zijn maar zeer ten dele een opsteker voor mensen die na hun pensioen op een of andere wijze willen blijven werken. Het is jammer dat hij niet ingaat op deeltijdpensionering. Hij wil het wel aantrekkelijk maken om ‘nog iets’ te doen en een centje bij te verdienen maar opschorten van de pensioenleeftijd mag geen invloed hebben op de hoogte van de AOW uitkering bijvoorbeeld.

Herman Kappelle, bijzonder hoogleraar fiscaal pensioenrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam pleit voor deeltijdpensioen, het naar voren halen van een deel van het ouderdomspensioen om alvast iets korter te gaan werken in aanloop naar de uittredingsleeftijd. Dit om de pensioenpijn te verzachten waar veel mensen voor vrezen. Ondanks onze gestegen levensverwachting zal het nog tegen kunnen vallen om fulltime langer te moeten blijven werken. Werkdruk, ervaren gezondheid, veranderingen in de organisatie van het werk en veranderende privé omstandigheden zijn daar debet aan, volgens zijn collega onderzoeker professor Dorly Deeg aan de VU. Zij geeft met regelmaat  de boodschap af dat de politiek zich verkijkt op de mogelijkheden van mensen om langer door te werken.

Oudere werknemers die een behoorlijk pensioen hebben opgebouwd kunnen –mits zij correct en in detail geïnformeerd worden- besluiten om een deel ervan al te gebruiken om de effecten van de hogere pensioenleeftijd te vereffenen.  Zo versoepelen ze zelf de overgang van een actief werkleven naar meer tijd voor andere levensgebieden.

Bedrijven promoten deze optie nog nauwelijks, er zijn nog maar weinig bedrijven die deeltijdpensioen in hun pensioenregeling hebben opgenomen. Er valt nog veel te winnen voor werkgevers, mensen in loondienst en niet te vergeten de bonden als we in staat zijn meer ruimte te maken voor flexibele individuele constructies.

Bron: Financieel dagblad 9 juni 2012 en 2 maart 2013