Zin in ouder worden

Ouder worden gaat vanzelf. Hoe we daar zin en betekenis aan geven is voor iedereen anders. Wat betekent ouder worden in deze tijd van individualisering en versnelling? Voorbeelden van ouder worden van generaties vóór ons passen niet meer. Veel mensen zijn langer vitaal en gezond. Jezelf blijven ontwikkelen draagt bij aan je welzijn. Betekenis geven aan deze levensfase is als het ware jezelf opnieuw uitvinden. 

Age is mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter. Mark Twain

Individuele coaching: Plezier en energie tot na je pensionering (PEP)

Nu we ouder worden, werken we langer door. Misschien wil je een switch maken en in de 2e helft van je loopbaan iets heel anders gaan doen. Of je wil wellicht genieten van je senioriteit en je kennis en ervaring doorgeven aan jongere generaties. Je kunt er ook anders in zitten en voelen dat de fut eruit is en je niet zo goed weet hoe verder te gaan. Je hebt misschien al veel veranderingen meegemaakt. Of je merkt dat je minder zin hebt of klachten ontwikkelt. Je wilt onderzoeken hoe je weer meer aan kunt haken en plezier kunt hebben.

Belangrijke ingrediënten om goed in je vel te zitten zijn zingeving en van betekenis zijn, evenals afwisseling en leermomenten. Om dat opnieuw te ervaren, kan het zijn dat je beelden van jezelf of waarden die altijd heel belangrijk voor je zijn geweest onder de loep moet nemen of herzien.  Ik help je jouw ‘persoonlijk kapitaal’ te onderzoeken en na te gaan waar en hoe je dat in wilt zetten in deze belangrijke slotfase van je loopbaan of ter voorbereiding op je pensionering. Afhankelijk van je vraag spreken we een aantal gesprekken af.

Voel je welkom om contact met me op te nemen voor meer informatie of een afspraak.

Lezing ‘Zin in ouder worden’

Ouder worden gaat vanzelf maar zin in ouder worden niet. Dat vraagt een en ander en zul je zelf ter hand moeten nemen. Vanuit een psychologische en filosofische invalshoek leid ik grote en kleine groepen interactief door thema’s die het ouder worden boeiend maken zoals aandacht, beweging en compassie. Doelgroepen zijn burgerinitiatieven van en voor senioren,  bibliotheken en welzijnsorganisaties. U kunt mij hiervoor benaderen via het contactformulier.

Themacyclus ‘Zin in ouder worden’

Wil je onderzoeken hoe je je wilt blijven ontwikkelen zodat je jouw ‘vermogens’ met volle voldoening in kunt zetten in deze levensfase? Doe dan mee aan een Cyclus ‘Zin in ouder worden’.

We verkennen de volgende levensgebieden: Tijdbeleving en ritme, vitaliteit & gezondheid, werk & maatschappelijk actief zijn,  relaties & vriendschap, verlies & eindigheid, wonen & zorg. Elke bijeenkomst staat een van deze levensgebieden centraal met actuele informatie, literatuur, film en uiteenlopende werkvormen met veel interactie.

Voor wie: Leeftijd vanaf ongeveer 60 jaar is onderscheidend maar niet het belangrijkste criterium. Belangrijk is wel dat je nieuwsgierig bent naar jezelf en anderen en dat je bereid bent de hele cyclus deel te nemen. We werken in groepen van 6-12 deelnemers. 

Bent u een organisatie die voor haar doelgroep deze cyclus wil aanbieden, neem dan contact met me op voor meer informatie.