Snoeien doet groeien

De week voor Koninginnedag was ik in Frankrijk en ik heb de val van het kabinet daardoor meer zijdelings gevolgd. De PVV heeft de stekker er uit getrokken om de oude dag van Henk en Ingrid  veilig te stellen. Zou Wilders zijn kiezersaandeel daarmee veilig stellen?

Vergaande bezuinigingsafpraken moesten voor 30 april op Europees niveau bekend worden  en mijn krant heeft me dagelijks Rutte op de fiets laten zien vanwege gebrek aan meer inhoudelijk nieuws . Het is goed gelukt om de pers op een afstand te houden. Rutte had koud zijn ontslag aangeboden of een nieuwe coalitie van links en christen partijen met de geuzen naam Kunduz coalitie redde hem met een vergaand bezuinigingsvoorstel, waar Henk en Ingrid toch ook echt mee te maken krijgen. Al was het alleen maar doordat het langer doorwerken meer naar voren wordt gehaald. 55 plussers gaan niet enkele maanden maar 2 jaar langer doorwerken.

Ik kwam in het donker thuis uit Frankrijk. De volgende ochtend sta ik op het balkon en zie het staketsel van de fraaie goudiep waar ik op kijk. Snoeien doet groeien moeten mijn achterburen hebben gedacht. Wat resteert is een voornaam ogende hoofdstam met een aantal heel ver teruggesnoeide takken. Een kaarsrechte boom zonder armen komt erg hulpeloos over. En toch. Iedereen die tuiniert kent de natuurwet dat snoeien doet groeien en bloeien. Hij stond elk jaar bijna lichtgevend mooi te zijn. Dat gaat vast weer gebeuren maar daar kan wel enige tijd overheen gaan.

Snoeien doet groeien geldt ook voor onszelf. Bezuinigingen nu maken straks nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Nemen we nu een duidelijke beslissing dat we langer doorwerken dan maken we financieel pas op de plaats om later te kunnen groeien en bloeien.

Welke snoei heeft u nodig om straks weer te groeien en bloeien?

Die vraag mag een organisatie zich stellen, een leidinggevende en ook de ouder wordende medewerker zelf. Nederlands onderzoek  uit 2010 leert dat mensen vooral langer door willen werken omdat ze een actieve en zinvolle bijdrage willen leveren aan hun omgeving. De maatschappelijke discussie over ophoging van de pensioenleeftijd heeft er in drie jaar toe geleid dat langer doorwerken veel gewoner is geworden. Financiële motieven spelen voor een minderheid een rol. Die minderheid kan gaan groeien door de  bewegelijkheid in de pensioenrendementen en andere economische ontwikkelingen waarvan we de gevolgen niet (kunnen) overzien. Maar laten we ons niet in laten pakken door de doemscenario’s die voortdurend in de media verschijnen. Ook Henk en Ingrid hebben het zo gek niet in Nederland.