Mooie rollen voor oudere acteurs

Er zijn twee films uitgekomen met bekende acteurs op leeftijd en ouder worden als thema. Is er sprake van een nieuwe trend?

In ‘The most exotic Marigold hotel’ gaat dame op leeftijd Judi Dench met andere Britten op zoek naar nieuwe uitdagingen in India.  Zij boeken een verblijf  in een hotel wat zich speciaal richt op senioren.  Het hotel blijkt meer naam dan daad, maar ja teruggaan kan niet en de Indiase gastvrijheid gaat ver.  De verwikkelingen starten reeds bij vertrek als de gasten elkaar ontmoeten en deze nemen gaandeweg hilarische vormen aan. De film heeft de vaart van ‘Slumdog millionaire’, die andere kleurige film in een Indiase context. Het leuke is dat er terloops filosofische vragen gesteld worden over ouder worden in onze tijd, hoe wij daarmee omgaan in het westen en wat de gasten meemaken van de positie van oude mensen in India.

 

In ‘Tous ensemble” spelen Jane Fonda en Geraldine Chaplin de vrouwelijke hoofdrollen naast drie mannelijke Franse acteurs. Als twee bevriende stellen op leeftijd met hun wederzijdse vriend ervaren zij dat hun vriendschap steeds meer wordt beïnvloed door zorg voor en bezorgdheid over elkaar. Eén van hen ontwikkelt ernstige hartklachten die niet meer met joi de vivre weggewuifd kunnen worden en verhuist op initiatief van zijn zoon naar het ‘maison de retraite’.  Een ander wordt vergeetachtig en gaat dwalen. Zo ontstaat het besluit samen te gaan wonen in het buitenhuis van een van de stellen en huren zij een student in voor hulp en meer dan dat.

Het zijn feel good movies met een boodschap. Wat beide films interessant maakt is hun poging iets te zeggen over het verlies van de maakbaarheid van het leven en de uitdaging je aan te passen aan wat er is. En dat biedt dan onverwacht veel perspectief en rijke ervaringen.  Vriendschap en seksualiteit geven sjeu. De dankbaarheid over de onderlinge vriendschap wordt herhaaldelijk gevierd.

Jane Fonda wordt steeds meer een boegbeeld van ‘Het nieuwe ouder worden’. In een You tube filmpje getiteld The Third Act  vertelt zij vol overtuiging over de positieve kanten aan de vergrijzing en ouder worden. In ‘Tous ensemble’ is zij ook degene die hun woonexperiment benadert als een onderzoek dat navolging verdient.  Een Amerikaanse met een missie in Europa. De libertijnse Franse benadering van seksualiteit had natuurlijk ook nooit in een Amerikaanse film gekund.