Krasse knarren

Zet vijf 70 plussers een week bij elkaar in een huis dat geheel jaren 70  is ingericht en laat hen herinneringen ophalen aan hun glorietijd van toen. De veronderstelling is dat hun vitaliteit toeneemt en ze zich jonger zullen voelen na een week. Een bont gezelschap bekende nederlanders van toen doet mee: Mimi Kok (77), John Leddy (82), Ed van Thijn (77), Marie Cecile Moerdijk (81) en Henk van der Horst (72). Mensen die hun sporen verdiend hebben in het amusement en de politiek.

Neem vooraf een aantal fysieke en psychologische tests af, vraag hen wat ze graag anders willen in hun leven en onderzoek na afloop wat er is veranderd. Met een nameting enkele maanden later of de verandering beklijft. Zie hier de ingredienten van een bestaand onderzoek, nu in Nederland in samenwerking met enkele deskundigen ontwikkeld en als serie door omroep MAX vertoond.

Met veel plezier heb ik de drie delen gevolgd. Naast het samenzijn krijgen ze ieder persoonlijke opdrachten die hen terug in de tijd plaatsen en hun goeie herinneringen activeren.

En de uitkomsten zijn mooi en herkenbaar uit veel onderzoek naar ouderen: stel haalbare doelen, blijf je grenzen opzoeken, haal leuke herinneringen op, blijf deelnemer, begin de dag met bewegen, eet en doe regelmatig iets met andere mensen, zorgen voor een ander doet je goed, geef complimenten. En: neem je grenzen serieus, met teveel inspanning of risico raak je eerder achterop. Ed ging vlotter lopen en tilt zijn voeten weer op, Henk komt positiever de ochtend door, Mimi tekent weer vaker, John loopt makkelijker en Marie Cecile wandelt met de hond en vaker zonder rollator. De samenhang van lichaam en geest was zo zichtbaar. De begeleiding en feedback van de deskundigen was toepasselijk zonder overdreven te worden.

De serie is gebaseerd op zeer overtuigende onderzoeksresultaten van de Ellen J. Langer, sociaal wetenschappelijk onderzoeker naar de ‘psychologie van mogelijkheden’. Haar onderzoek past in de traditie van de positieve psychologie en onderzoek naar relaties tussen lichaam en geest. Langer’s onderzoek is verschenen onder de titel ‘CounterClockwise, A proven way to think yourself younger and healthier’.