Het AGNES-pak

Een fashionista denkt dan aan Agnès B., de Franse ontwerpster met kekke kleding voor Franse maten. Maar nee, het is een pak om jonge ingenieurs en ontwerpers te laten ervaren welke fysieke beperkingen ouderen ervaren in verschillende realistische situaties. Ontworpen door het MIT Age Lab. Het heeft iets van een ruimtepak of een pak dat iemand draagt die een erg vieze omgeving schoon moet maken. Goed beschermd dus.

AGNES is een afkorting van Age Gain Now Empathy System dat de drager dezelfde beperkingen geeft als een 75-jarige die tijdens zijn of haar leven niet al teveel heeft gedaan om zijn conditie op peil te houden.

Eerder zijn een ‘obesitaspak’ en een ‘zwangerschapspak’ ontworpen met dezelfde doelstelling. AGNES beperkt de bewegingsvrijheid van vrijwel  alle gewrichten in het lichaam. Sommige bewegingen zijn daardoor onmogelijk geworden en andere vergen veel meer inspanning.

Hoewel wij allerlei voorzieningen kennen voor ouderen  in de openbare ruimte ontdekten studenten die Boston in werden gestuurd met het pak veel onverwachte obstakels. Zoals plattegronden die te laag hangen om ze te kunnen lezen en een afstap uit een bus die nauwelijks is te nemen. En een dagje in het pak werd door de studenten als zeer vermoeiend en frustrerend ervaren.

Na ons 30e vermindert elk jaar onze fysieke draagkracht en ons waarnemings- en reactiesysteem met 1%. Dat tikt lekker aan. Kunt u nog terughalen in lichaamsbeleving hoe u uw lichaam ervaarde 30 of 40 of 50 jaar geleden? Een fascinerende vraag.